Työ tai oikeudet

pe helmik. 21 06:59:00 2020

Brasiliassa läpi ajetut työelämän huononnukset alkavat pian heijastua myös maan sellu- ja paperityöläisten elämään, alan ammattiliitoissa pelätään. - Työntekijöiden oikeuksia on karsittu ja ammattiliittojen neuvotteluoikeuksia heikennetty, Bahian osavaltion sellu- ja paperityöläisiä edustavan ammattiliiton pääsihteeri Gilene Pinheiro sanoo. - Ja työnantajat ovat ay-liikkeen heikentymistä jo hyödyntäneet.

Gilene Pinheiro kiirehtii haastatteluun kotikaupungissaan Poerto Segurossa suoraan yliopistolta. Kemian alan teknikko suorittaa siellä työn ohessa koulutusalan jatkotutkintoaan. Asetelma ei ole aivan tavanomainen, kuten ei sekään, että osavaltiotason ammattiliiton johdossa on alle viisikymppinen nainen.

- Alan teollisuudessa enemmistö työntekijöistä on miehiä, ja myös ammattiliitoissa on totuttu siihen, että neuvottelut hoitaa ja kokouksissa mikrofoniin tarttuu mies. Joten kyllä epäilyjä ja vähättelyä on tullut vastaan ihan tarpeeksi, Gilene nauraa.

Presidentin tarjous: valitse työ tai oikeudet

Sukupuolten valtasuhteita suurempi huolenaihe on runsas vuosi sitten valtaan noussut presidentti Jair Bolsonaro. Hänen hallintonsa on purkanut nopealla tahdilla talouden ja työmarkkinoiden sääntelyä ja ajanut samalla tietoisesti ammattiyhdistysliikettä polvilleen.

Ensi töikseen Bolsonaro lakkautti koko työministeriön ja siirsi työelämäasiat talousministerin vastuulle. Ay-jäsenmaksujen lakisääteinen perintä oli jo Bolsonaron valtaan noustessa lopetettu, mutta presidentti yritti estää lailla myös sen, että siitä olisi voitu paikallisesti sopia.

Työsuojeluviranomaisten resursseja on radikaalisti leikattu, ulkoistuksia ja nollatuntisopimuksia koskevia määräyksiä purettu, ja uusia lakiesityksiä talouden vapauttamisesta on kaiken aikaa valmisteilla.

Kaikki toteuttaa presidentin kuuluisaa linjausta, jonka ay-liike on huolellisesti taltioinut vastaisen varalle: Brasiliassa on valittava työ tai oikeudet, molempiin ei ole varaa, Bolsonaro määritteli.

Gilene Pinheiron mielestä Bolsonaron hallitus ei ole oikeistolainen, vaan äärioikeistolainen. - Sen politiikka ei edusta millään tavalla työntekijöiden etua ja oikeuksia, päinvastoin, hän sanoo.

Erityisen vahvasti ay-liikettä on heikentänyt jäsenmaksutuloutuksen päättyminen: - Useilla aloilla on jo liittoja, joilta rahat ovat loppuneet, eivätkä ne pysty enää hoitamaan neuvottelutoimintaa, Pinheiro kertoo. - Ay-liikkeen saavutuksia perutaan ja liittoja vastaan hyökätään.

Sellun kysyntä suojelee - vain toistaiseksi

Brasilian talous on kärsinyt pitkään jatkuneesta aallonpohjasta, jota toisen alueen jättivaltion Argentiinan kriisi vielä syventää. Vaikka talouden yskiminen on jo iskenyt useille tuotannon alueille, kansainvälisen sellumarkkinan imu on toistaiseksi suojellut maan sellu- ja paperityöläisiä.

Bahian osavaltion alueella ammattiliiton neuvottelusuhteet työnantajiin ovat Gilene Pinheiron mukaan olleet toimivat, mutta kovenevia puheita on jo kuultu – kenties presidentin rohkaisemia.

Paperi- ja sellutehtaissa työntekijöiden palkkataso on selkeästi parempi kuin useilla muilla aloilla. Esimerkiksi korkeakoulutetut yliopisto-opettajat jäävät palkkavertailussa jälkeen paperi- ja sellutehtaan operaattoreista.

Myös sopimuksiin sisältyvät sosiaaliedut ovat alueen vallitsevaan tasoon verrattuna anteliaat.

Mutta edut eivät ole pysyviä, ellei niiden eteen tehdä työtä ja ellei niitä puolusteta, Gilene Pinheiro huomauttaa. Ensimmäisenä vaaravyöhykkeessä voivat olla juuri sopimuksiin kuuluvat sosiaaliedut, sekä esimerkiksi viikonlopputyön korvaukset.

Brasiliassa ammattiliitoilla ei ole oikeutta neuvotella valtakunnallisista työehtosopimuksista. Sellu- ja paperialalla palkat sovitaan kussakin tehtaassa vuodeksi ja mahdolliset lisäedut kahdeksi vuodeksi kerrallaan.

Palkka yhtiöltä, työtehtävät liitolta

Gilene Pinheiron oma palkanmaksaja on selluyhtiö Veracel, jonka omistavat puoleksi Stora Enso ja brasilialainen Suzano. Arkielämän työnantaja on kuitenkin alan ammattiliitto Cindicelpa. Gilene on ollut liiton palveluksessa jo yli kymmenen vuotta, joista kuusi vuotta pääsihteerinä.

Järjestely perustuu sopimukseen, jonka mukaan Veracelin työntekijöillä voi olla kaksi kokopäiväiseen ay-toimintaan vapautettua edustajaa: yksi tehtaalla ja toinen tehtaan ulkopuolella.

Liitto toimii kuudella paikkakunnalla, missä myös sellun ja paperin tuotantolaitokset höyryävät. Kaksi kertaa Suomen kokoisella alueella työtä on paljon ja matkat pitkiä, mutta liitto on Gilenen mukaan onnistunut säilyttämään toimivan yhteytensä alan työntekijöihin.

Veracelin tehtaan 600 työntekijästä puolet kuuluu liittoon. Brasiliassa tehtaan henkilöstöryhmillä on yksi ja yhteinen ammattiliitto. Veracelin plantaasien parilla sadalla metsurilla on oma metsäalan ammattiliittonsa.

Gilene aloitti työt sittemmin Veraceliksi muuttuneen yhtiön tutkimuslaboratoriossa jo tehtaan suunnitteluvaiheessa. Jo ennen tehtaan rakentamista alkoivat myös paikalliset paperiliitot valmistella ay-toiminnan rakentamista uuteen laitokseen. Vetoapua antoivat Suomen ja Ruotsin paperiliitot sekä SASK.

Gilene Pinheiro saa työhönsä vetoapua paitsi työtovereiltaan myös perheeltään, johon kuuluu aviomies ja kaksi lasta, joista toinen jo aikuinen. - Mies joustaa, jos neuvotteluissa menee viikonloppu tai jos poika pitää kyyditä luennolle, hän hymyilee.

Teksti ja kuva Jukka Pääkkönen

 

eAsioinnissa käyttökatko loppuvuodesta

Liiton jäsenrekisterin ja Paperityöväen työttömyyskassan sähköinen eAsiointi-palvelu on suljettu 20.12.2024–1.1.2025.

Lue lisä eAsioinnin katkoksesta 

Koulutuksesta tukea tehtävään ja lisäosaamista kaikille

Koulutus avaa ovet Paperiliiton toimintaan ja tavoitteisiin, sekä tarjoaa lisäosaamista kaikille jäsenille

Jäsenasiat

Työttömyyskassan sulautuminen tuo tauon palveluihin

Ota huomioon loppuvuoden tauko liiton sähköisissä jäsenpalveluissa, työttömyyskassan etuuspalveluissa ja hakemusten käsittelyssä.

Jäsenasiat

Ilmoita jäsenrekisteriin, kun jäät eläkkeelle

Pidä liittosi ajan tasalla ja ilmoita tilanteesi myös silloin, kun jäät vanhuuseläkkeelle. 

Jäsenasiat

Paperiliitto-lehti

News - current

Paperiliitto-lehti on Paperiliiton jäsenlehti. Lehdessä käsitellään paperintyöntekijöiden edunvalvontaan, työelämän arkeen ja vapaa-aikaan liittyviä aiheita.

Lue näköislehti
UPM Fibresin muutosneuvottelut tulivat päätökseen. Työtehtäviä vähenee UPM Pulpin Suomen sellutehtailta, UPM Timberin Suomen toiminnoista ja UPM Metsältä yhteensä 88.

Lue koko juttu
Paperityöväen Työttömyyskassa sulautuu A-kassaan 1.1.2025. Paperiliiton jäsenyyteen tai jäsenmaksuun muutos ei vaikuta.

Lue koko juttu
Tänä vuonna on tapahtunut kahdella paperiliittolaisella työpaikalla räjähdysonnettomuus. Tuoreimman syytä vasta selvitetään.

Lue koko juttu